Onderhoud

Inspelen

Hout is een natuurlijk materiaal, en het is belangrijk dat dit langzaam kan wennen aan de eisen waaraan het moet voldoen. (bijv. vochtopname, werken van het hout)
Speel in de eerste twee weken niet langer dan 10 minuten per dag.
Daarna langzaam de speeltijd opvoeren.
Speel de eerste twee weken nog niet de hoogste tonen van uw blokfluit, omdat dit het windkanaal en het labium erg vochtig maakt.
Voor een zeer intensief gebruik, langer dan 40 à 60 minuten per dag, verdient het de aanbeveling, een extra blokfluit aan te schaffen.
 

Gebruik

Om te voorkomen dat er veel vocht uit uw adem in het windkanaal condenseert, is het belangrijk, het kopstuk van uw blokfluit, voor het spelen, in de hand te verwarmen.
De blokfluitdelen kunnen het best met een draaiende beweging in- en uit elkaar geschoven worden. Dit gaat makkelijker als de kurktappen dun met tappenvet ingesmeerd worden.
Wordt de luchtspleet te vochtig, dan is dit eenvoudig op te lossen door even flink te zuigen. Leg nooit een vinger op het labium, want als het labium beschadigt, verliest de blokfluit zijn heldere klank.
 

Na het spelen

Het is heel belangrijk de blokfluit voor het inpakken, eerst goed laten drogen.
 

Oliën

Blokfluiten moeten regelmatig geolied worden. De olie zorgt ervoor dat het condensvocht niet door het hout wordt opgenomen. Vooral voor de niet geïmpregneerde blokfluiten is oliën belangrijk omdat deze blokfluiten anders sneller kunnen scheuren. Voor geïmpregneerde blokfluiten is incidenteel oliën ook aan te bevelen, daar het de blokfluit een vollere klank geeft.
Gebruik alleen de voor deze instrumenten geleverde olie.
Olie het kopstuk, tot onder het labium. Blijf met olie ruim uit de buurt van het blok. Komt er olie op het blok, dan neemt dit geen vocht meer op en "verstopt" de blokfluit. Het midden- en het voetstuk kunnen helemaal geolied worden.
 

Tenslotte

Vermijd grote temperatuurwisselingen. Leg de blokfluit nooit in de zon, bij de verwarming, of op de hoedenplank van de auto.

 
 

  Aafab Recorder specialist | contact@aafab.nl