Over Aafab

Een stukje geschiedenis

Na een periode van intensieve studie en onderzoek bouwde Hans Coolsma, de stichter van het Nederlands Blokfluitcentrum, in 1951 de eerste serie Aura-studie blokfluiten, een serie speciaal ontwikkeld voor de beginnende blokfluitspeler.
Kort daarna heeft hij het AURA-Conservatorium-model gebouwd, voor de meer gevorderde speler.
Beide modellen werden zeer enthousiast ontvangen en de werkplaats van Coolsma groeide snel. In 1961 bouwde Coolsma zijn eerste solo blokfluit onder eigen naam Hans Coolsma. Deze zeer goede blokfluiten worden wereldwijd door goede amateurs en professionele spelers gebruikt.

Kort voor zijn dood heeft Coolsma zijn werkplaats overgedragen aan AAFAB en de productie in handen van zeer goed opgeleide medewerkers gelegd.
Daarna is het assortiment sterk uitgebreid met o.a.instrumenten van Dolmetsch, Moeck, Ariel en Zamir, Paetzold, Yoav Ran en Adri's droomfluiten.

In onze showroom aan de Jeremiestraat in Utrecht vindt u een grote selectie instrumenten waaruit u in alle rust de fluit van uw keuze uitzoeken. Als u daar prijs op stelt willen wij u daar graag bij adviseren
 

Steeds in beweging

De ontwikkeling van nieuwe blokfluiten staat niet stil.
Na het succes van de kniktenor is de Comfort tenor ontwikkeld. Bij deze fluit wordt de geknikte kop gecombineerd met extra kleppen op midden- en voetstuk (voor de G, F en C/Cis). Hierdoor kunnen ook spelers met een kleine vingerspreiding tenor spelen. De Comfort tenor is in drie houtsoorten leverbaar; peren, buxus en palissander.
Op verzoek is het ook mogelijk extra kleppen op altfluiten te laten zetten.

Ook de basblokfluit is op diverse punten aangepast. Het nieuwe model is slanker (dus ook lichter!); de knik is scherper en de kleppen zijn verlengd waardoor het speelgemak is vergroot.

Voortdurend wordt er gewerkt aan een verdere optimalisering van de verschillende blokfluitmodellen.
 

Service

Door de eigen Coolsma workshop beschikken wij over meer dan 50 jaar ervaring in het bouwen en onderhouden van hoogwaardige blokfluiten. Daarbij worden goede direkte contacten onderhouden met o.a. Dolmetsch, Moeck en verschillende handbouwers als Paetzold en Yoav Ran.
Dit geeft u de zekerheid dat voor vrijwel al uw problemen op blokfluitgebied een oplossing gevonden kan worden. 

 

Edgar Hunt (links) en Hans Coolsma(rechts)
 

  

 


Na de opening van de nieuwbouw krijgt burgemeester AH Brouwer-Korf van Utrecht een uitleg over het maken van de blokfluiten.


 
 

  Aafab Recorder specialist | contact@aafab.nl